“Weaknesses bestaan niet, er bestaan alleen uitdagingen.”
Danielle (Lid Uphold Sports Dongen)
Een tijdje terug zat ik met twee meiden middenin een heerlijke klaagsessie over weaknesses. Tijdens deze klaagsessie gooide Danielle (een van deze beastmode girls) bovenstaande quote op. De simpele quote van Danielle is zo blijven hangen dat hij wat mij betreft een plekje op mijn erepodium verdient.
Ik vind namelijk stiekem dat ze helemaal gelijk heeft. Ik vond hem zelfs zo raak, dat ik er mijn brein over heb gebroken en me heb afgevraagd waarom de opmerking me zo is bij gebleven. Uiteindelijk vond ik het een post waardig met als boodschap de kracht van positiviteit in je training.
Hallo weakness
Onder de term weaknesses valt naar mijn mening alles in relatie tot sport wat we naar onze mening nog niet (goed genoeg) kunnen. En net als flink wat anderen vind ik het heerlijk om te klagen over die van mij. Iets als een weakness benaderen lijkt vaak een mooi excuus om er zo min mogelijk tijd aan te besteden, het in workouts te ontwijken of gewoon een lichter gewicht te pakken. Tsja, het is tenslotte een van mijn weaknesses dus moet ik me daar maar bij neer leggen, accepteren dat het een weakness is en de easy way out kiezen.
Op zulke momenten (En ik weet dat ik niet de enige ben met die zo naar weaknesses kijkt) krijg ik gewoon een beetje medelijden met mezelf. Goh Lisa, wat vervelend voor je, dat je een waslijst weaknesses hebt. Arme jij!
Omdenken, het geheime ingrediënt van je pre-workout
Tijd voor een testje om de boodschap van deze post bij te staan. Bedenk eens wat jouw weakness is. Één is genoeg. Kies er gewoon eentje uit, benoem hem hardop en verklaar meteen even waarom het volgens jou een weakness is.
Gedaan? Mooi. Je mag door naar het volgende level.
Bekijk jouw “weakness” nu eens als een uitdaging: waar sta je op dit moment, waar wil je naartoe en hoe ben je van plan daar te komen? dat voelt al een stuk positiever vind je niet?
Door dingen waar je nog niet goed in bent te benaderen als weaknesses zet je jezelf in een flink negatief daglicht. Hallo negatieve mindset! Maar als we het principe van de “weakness” vanuit Danielles perspectief bekijken, als een “uitdaging”, dan is hetgeen wat je zojuist benoemde als weakness eigenlijk gewoon iets wat meer aandacht vraagt en waar je aan zult moeten werken wil je er beter in worden. Een uitdaging duidt op iets haalbaars en als je het dan hebt behaald, is het iets waar je trots op mag zijn.
Het doel van dit zogenaamde “omdenken” is het omzetten van je mindset knop. Je hebt een weakness omdat jij het benaderd als weakness en er negatief naar kijkt. Benader je het positief, dan wordt het opeens een stuk leuker en uitdagender om ermee aan de slag te gaan en progressie te maken.
Maar waarom zijn we dan toch zo vaak negatief?
Als mens omarmen we onze negatieve mindset. Negativiteit is een comfortabele bubbel die onze voorouders al scheen te beschermen tegen de grote boze wereld. En omdat we sociale dieren zijn nemen we het liefst zoveel mogelijk anderen mee in onze negativiteit, zodat we die ook mooi kunnen beschermen.
Hoewel de gevaren die onze voorouders tegenkwamen niet meer van deze tijd zijn werkt ons systeem nog steeds hetzelfde. Tegenwoordig hoeven we niet meer bang te zijn dat we op het lunchmenu van een stel beren staan, maar ons brein zoekt nog steeds naar alles wat als gevaar gezien kan worden. Of dat nu een presentatie is of een aandachtzoekende wesp.
Ons brein beschermt ons liever tegen de minuscule kans dat je gezichtsverlies lijdt of op de haterslist staat van betreffende wesp dan de veel grotere kans dat je presentatie gewoon prima verloopt en de wesp hallo zegt en weer doorgaat met zijn reis. Het is veiliger om onszelf te beschermen met onze negativiteit en zo min mogelijk risico’s te nemen in het leven, dan te kiezen voor positive vibes en uitdagingen aan te gaan.
Het voordeel van positiviteit in je training
De weaknesses zijn slechts een voorbeeld van wat positiviteit met je kan doen in je training (en je daily life). Een positieve mindset maakt je sterker, optimistischer en een stuk vrolijker. Het is een win win situatie. Als je een workout in gaat met het idee dat je het niet gaat halen of niet gaat kunnen, reken maar dat je het dan ook niet gaan fixen. Start je positief, dan kun je een veel beter resultaat verwachten.
Juist omdat negativiteit zo is ingenesteld in ons systeem vind ik positiviteit een mega krachtig gegeven. Want net als dat negativiteit anderen meesleept naar beneden, trek je met positiviteit niet alleen jezelf, maar ook anderen mee omhoog. Omdat we zo van negativiteit houden zullen negatieve bubbels uiteraard comfortabel blijven, maar een klein bekertje positiviteit voor je training helpt waarschijnlijk al een hele hoop. En door te beseffen dat we weaknesses kunnen omzetten tot uitdagingen hebben we eigenlijk onze eerste stap richting positiviteit al gezet. Danielle, bedankt voor de inspiratie en voor de rest: tijd om onze positieve schoenen aan te trekken!